TEMENOS

mythos/ septembrie 23, 2016/ Fără categorie

Simbolul mandalei are semnificatia unui loc sfant, TEMENOS, menit sa protejeze centrul. Acesta este un simbol care reprezinta unul dintre cele mai importante teme regasite in imaginile inconstiente. Este o modalitate de a proteja centrul personalitatii de a fi scos in afara, de a fi influentat din exterior. („Seminariile Tavistock”,Seminarul V – discutii ulterioare, CW 18, alin. 410.)

Este acel spatiu in care sa iti permiti sa cresti si sa te dezvolti.

Este acel spatiu in care sa poti sa iti permiti sa fi vulnerabil, sa fii autentic.
Este acel spatiu in care „lucrul” mental este cu putinta.

Este acel loc unde continutul inconstient poate fi scos la lumina constientului.

Este acel loc unde poti intalni partea ta intunecata (umbra), acele aspecte feminine si masculine ale psihicului (anima/animus) si in cele din urma chiar sa poti intra in contact cu Sinele.

Acesta este un loc intim din punct de vedere psihologic.

 

 

Altfel spus:

Acest spatiu delimitat poarta denumirea de TEMENOS, care vine din limba greaca si inaseamna o zona anume a unui templu sau oricare spatiu sacru izolat.

In acest caz cercul protejeaza sau izoleaza un continut intern sau un proces ce nu ar trebui sa fie in contact cu exteriorul.

Astfel mandala pune in joc procedee arhaice care odata au reprezentat realitati concrete. Locuitorul tenenosului era pe vremuri un zeu dar in prezent vorbim de un element important al personalitatii umane.

Aproape am putea spune ca omul insusi, daca nu chiar sufletul sau este locuitorul protejat de catre mandala.

De vreme ce mandalele moderne pot fi cu usurinta comparate cu cercurile magice antice, care deobicei au un zeu in mijloc, este clar ca in mandala omului modern centrul este salasluit de un simbol al zeitatii – Sinele.