Timpul

mythos/ februarie 27, 2017/ Fără categorie

Important nu este ceea ce a facut timpul din tine, important este ceea ce ai facut TU din ceea ce a facut timpul din tine. – J.P. Sartre

 

Un pacient imi spunea la un moment dat ca s-a analizat singur si stie ca ce face acum este ca urmare a unor comportamente invatate din trecut.

Era incruntat, pe chipul lui exista o grimasa incordata, cu privirea in jos parca privind o harta interioara pe care nu o putea descifra.

Gandea, rationa, incerca sa cuprinda cu mintea ce se intampla.

Asa ca am incercat sa merg in trecut, intrebandu-l lucruri minore dar de detaliu. I-am cerut sa ma trimita inapoi in timp in lumea lui asa cum o traia, cum o simtea. Dar mai ales cum o simtea… prin toate simturile… mirosul locurilor in care a copilarit, imaginile si culorile, senzatia corpului in raport cu lucrurile din jurul lui.

A incercat… doar ca emotiile au fost prea puternice ca sa poata sa stea acolo pentru mult timp. A fugit inapoi, in prezent, in logica, in scheme rationale.

Am inteles ca trecutul este greu cateodata de gestionat, este greu sa-i fac fata. Este cateodata prea greu sa ne uitam la el, sa-l privim, sa stam cu el.

Evenimentele din trecutul nostru sunt acompaniate de energia acelei perioade de dezvoltare si maturitate…

…de aceea este important sa facem ce putem din ce a facut, deja, timpul din noi.