METODA

Analiza psihologica sau psihoterapia presupune contactul dintre doi oameni; survine din nevoia persoanei care cauta acest serviciu de psihoterapie de a se elibera de o suferinta, de un conflict interior, de un simptom ori pentru a se cunoaste mai bine astfel incat sa-si poata deschide propriile orizonturi si posibilitati.

Interventia psihologica este intr-o anumita masura echivalentul spalatului pe dinti de dimineata. Nu trebuie sa ai o suferinta dentara ca sa pastrezi igiena. Asa si psihoterapia… nu trebuie sa fii nebun la cap ca sa te duci sa descoperi lucruri despre tine.

Scopul psihoterapiei este de a aduce o stare psihicului in care subiectul sa inceapa sa simta si sa inteleaga propria sa natura – este vorba de o stare de fluiditate, schimbare si crestere unde nimic nu este pentru totdeauna fix si pietrificat.

Analiza de sorginte psihanalitica sau psihoterapia psihanalitica este o metoda dialectica polivalenta. Presupune un dialog intre doua persoane, deci, intre doua sisteme psihice si pe de alta parte presupune o apropiere a continuturilor constiintei de continuturile inconstientului, ceea ce produce o confruntare intre aceste doua realitati psihice.

Deci acest tip de interventie psihologica nu presupune o simpla discutie in care vorbesti cu cineva care gandeste pentru tine si are pregatite niste formule magice ca sa indrepte lucrurile. Magia apartine inconstientului, prin descoperirea acestuia!

Interventia terapeutica este o influentare reciproca, inconstienta, iar intalnirea intre cele doua personalitati este aidoma amestecului a doua corpuri chimice diferite; daca se intampla chiar sa se nasca o legatura, atunci ambele sunt transformate.

Metodele cu care lucrez cu predilectie sunt:

  • Analiza anamnestica – o reconstructie a dezvoltarii istorice a situatiei dificile prezente;
  • Analiza inconstientului – prin analiza viselor, lucrul cu sand-play, desen si oricare alte metode creative.

Pentru cei care doresc sa cunoasca si sa inteleaga mai multe despre ce inseamna interventia analitica mai jos gasiti un argument complex si o explicatie detaliata: