Cadrul psihoterapeutic

Analiza psihanalitica sau psihoterapia analitica are loc in anumite conditii care sa poate permite buna functionare a acestei activitati, in siguranta si conform eticii. Urmatoarele randuri urmeaza sa descrie o parte din aceste elemente.

  1. Principiul confidentialitatii – In conditiil acordului demararii actului terapeutic cea mai importanta responsabilitate a mea este sa pastrez secretul a ceea ce este dezvaluit in camera de consultatie. Nu dau socoteala nimanui din afara acestui cadru; responsabilitatea prima este sa-mi protejez clientul si sa am grija de buna lui stare psihica.
  2. Frecventa – deobicei este suficient o intalnire pe saptamana; se pot impune si situatii deosebite in care doua intalniri sunt recomandate.
  3. Stabilirea zilei si a orei – se negociaza in functie de programul terapeutului si a clientului; deobicei prefer sa lucrez cu o zi si o ora fixa pentru toata perioada psihoterapiei; exista flexibilitate si intelegere in functie de fiecare caz atata timp cat nu prejudiciaza procesul psihoterapeutic.
  4. Prezenta – acest capitol este guvernat de notiunea responsabilitatii fata de propriul proces interior; intrand in acesta forma de interventie iti asumi responsabilitatea de a-ti face timp si a fi prezent.
  5. Pretul –  se stablileste la prima intalnire si apoi se plateste la fiecare sedinta
  6. Incheierea psihoterapiei – are loc cu acordul comun al celor doi dar cu predilectie la sugestia clientului; exista conditia ferma ca ultima sedinta sa fie anuntata cu doua sedinte anterior acesteia din motive etice.

Mai exista o serie de alte elemente ale cadrului care vor fi mentionate si explicate la momentul oportun.